- Triodos Bank boekte in de eerste helft van 2022 een lagere winst in vergelijking met vorig jaar.
- Deels wordt de winst gedrukt door de voorbereidingen op een al eerder aangekondigde reorganisatie.
- Daarnaast komt de winst lager uit doordat de duurzame bank 1,3 miljoen euro aan kosten maakte om komend jaar aandeelcertificaten te kunnen verhandelen op een ‘multilateral trading facility’, de handel in die certificaten is nu nog altijd bevroren.
- Lees ook: Kwartaalwinst ING vervijfvoudigt bijna – bank keert €3,6 miljard uit aan aandeelhouders
Triodos Bank boekte in de eerste helft van 2022 een lagere winst in vergelijking met vorig jaar. De certifikaatkwestie drukte de resultaten en de winstcijfers hadden te lijden onder een reservering in voorbereiding op een al aangekondigde reorganisatie bij de bank.
De duurzame bank sloot de periode af met een winst van 18,8 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 27,7 miljoen euro. De reorganisatie, waardoor de komende tijd afscheid wordt genomen van 150 medewerkers, zorgt voor een eenmalige post van 6 miljoen euro. Door 10 procent van het personeelsbestand te schrappen, hoopt Triodos tot 12 miljoen euro per jaar te besparen.
Bij de bank speelt ook al enige tijd een kwestie rond de certificaten van aandelen. Triodos, dat zich als duurzame bank profileert, geeft met de certificaten een soort aandelen uit die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. De financieel dienstverlener faciliteert de handel zelf. Normaal gesproken koopt Triodos “gedoseerd” certificaten terug als er meer verkooporders dan kooporders zijn, maar na het uitbreken van de coronacrisis wilden zoveel beleggers hun stukken ten gelde maken dat de handel werd gestopt.
Eind vorig jaar maakte Triodos bekend dat de certificatten binnenkort te verhandelen zijn op en alternatieve beurs, een zogeheten multilateral trading facility, of MTF. Triodos maakte in voorbereiding op de alternatieve beursgang 1,3 miljoen euro aan kosten. De certificaten moeten in het tweede kwartaal van 2023 verhandeld kunnen worden. Volgens Triodos ligt de bank op schema daarvoor.
Om certificaathouders te compenseren voor de tijd dat ze hun belegging niet konden verzilveren wil de bank voor 14,4 miljoen euro aan certificaten terugkopen, zo bleek vorig jaar. Per saldo staat de huidige certificaathouders van Triodos waarschijnlijk een forse waardedaling te wachten.
Topman Jeroen Rijpkema legt in een toelichting uit dat de eerste zes maanden van het jaar uitdagend waren in termen van geopolitieke spanningen en economische ontwikkelingen. Evengoed lukt het de bank volgens hem om een solide prestatie neer te zetten.
Verder meldde Triodos de lancering van de allereerste "biobased hypotheek". Deze hypotheekvorm moet huiseigenaren stimuleren om gebruik te maken van ecologische bouwmaterialen. De duurzame bouw wordt beloond met een lagere hypotheekrente. Volgens Rijpkema laat Triodos met deze hypotheekvorm zien dat het een voortrekkersrol heeft op het gebied van duurzaamheid.